Nem lövöm le a poént, majd a végén kiderül, hogy miről is van szó, így legalább látszik, hogy hogyan kezdtem el gondolkodni, hogyan folyt a dolog.

Barátaimmal túrázni megyünk, és 5 napig minden kajánkat vinni fogjuk. (vasárnap hajnalban indulunk, hétfő reggel indulunk a kocsiktól, és csütörtökön délután érkezünk vissza a kocsikig, közben vizet tudunk majd venni patakokból, forrásokból)

0033-IMG_0763

Kitalálták, hogy a 15 fős csapat egyszer egyen valamit közösen. Szalonnasütésre gondoltak. Én pedig mondtam, hogy ennél izgalmasabb dolgot is kipróbálhatnánk. Látatlanban, konkrét ötlet nélkül is rám bízták a feladatot, én pedig rájöttem, hogy hoppá, most már felelősségem is van. Lázasan elkezdtem túrni az internetet különböző tűzön sült dolgok után, jöttek az ötletek (kövön sült hús, lepénykenyér…).

A szempontok: legyen relatív gyorsan elkészíthető, legyen relatív hamar kész, legyen közösségi élmény része, és legyen valamelyest ünnepi.

Ekkor ugrott be Jamie Oliver alufóliában sütése, hogy végülis ezt kivitelezni is tudjuk nomád körülmények között, csak egyetlen egy bökkenő van, hogyan lesz hűtve a hús, a felhasználásig?

A recept a következő:

  • 1 méter alufóliát hajts félbe, majd megint félbe, és két (hosszanti) oldalát, 1-1 cm-es hajtásokkal 3x hajts be (egy alufólia-zacskót kapsz, egyik oldalán nyitva)
  • vékonyan szelj bele 2-3 krumplit
  • tegyél bele egy csirkemellet, amelyet kicsit bevagdosol, hogy könnyebben, egyenletesebben süljön
  • (erdei/szárított) gombát
  • 1 gerezd fokhagymát
  • sót, borsot, kakukkfüvet/rozmaringot, vagy olyan fűszereket, amiket szeretsz csirkéhez, krumplihoz
  • egy darabka vajat
  • fél deci-deci fehérbort
  • majd a nyitott oldalát zárd le a fóliának

Az egészet süsd a parázs fölött kb. 25 percig (vagy 200 fokos sütőben), és kész is.

No és akkor jön a hús hűtése probléma… Vasárnap reggeltől hétfő estig (rossz idő esetén kedd estig) hűtő nélkül… Megvettem a húst csütörtökön, bevagdostam, besóztam (több fűszert nem tettem rá, mert ki tudja, hogy ki mit szeret), majd az egészet folpackba csavartam, és az egészet raklapfóliával egy hengerré alakítottam. Így bedugtam a fagyasztóba, egybe a 3,5 kg húst, mert minél nagyobb tömbben van, annál jobban tartja a hőt. És ezért is már csütörtökön, hogy legyen rendesen ideje lehűlni. Be fogom tekerni még majd alufóliába, utána
be egy hűtőzacskóba, és 4 liter jég kíséretében megy bele majd egy hűtőtáskába, amiben vasárnap reggeltől hétfő reggelig fog csücsülni az autóban. Na de mi lesz hétfő reggeltől? Hát akkor belecsavarom az egészet (hűtőzacskóstul) a polyfoamba, ami köztudottan hőszigetelő anyag, ezért is használjuk derékaljnak. Terveim szerint hétfő este még fagyott lesz, tehát nem lehet baja. A krumpli, fűszerek stb. az pedig nem romlik meg hűtés nélkül.

Íme a fóliába tekert csirkemellek:

_MG_6118

Tesztsütés is volt itthon:

_MG_6119

_MG_6126

_MG_6127


Visszaérve a túráról:

A hűtési probléma csillagos ötössel vizsgázott, belül még fagyott volt kicsit a hús még egy-két óra csak nylon fólia takarásban is, de itt inkább a biztonságra mentem…

A kajának nagy sikere volt! Találtunk vad kakukkfüvet, amivel ízesíthettük, vagy volt, aki inkább a vitt fűszerekre hagyatkozott, és mindenki eljátszott ezzel a dologgal. Vittem alkoholos filcet (vastagot célszerű), amivel mindenki ráírta a csomagocskájára a nevét, hogy a 15 csomag ne keveredjen a parázson.

Amit célszerű figyelembe venni: a lehűtött hús és a 15 fóliazacskó kihűtötte és elfojtotta a parazsat, így volt, akié megsült, és volt, akiét még vissza kellett tenni, és újraszítani a tüzet. Ezt úgy lehet könnyen megállapítani, hogy a fólián keresztül megfogod a húst. Ha meg tudod fogni, akkor kell még neki idő. Ha annyira meleg, hogy nem tudod megfogni, akkor már jó.

És néhány kép:

0032-_MG_6186 0034-IMG_0764 0035-IMG_0765 0036-IMG_0766 0037-_MG_6187 0038-IMG_0770