Nagykedvencem a Chocolate chip cookie, vagyis a Csokis keksz. Nagyon kicsi voltam, amikor először ettem, és oda-vissza voltam érte. Egyszer nagymamám szeretett volna kedvemben járni, és mivel elég jól sütött-főzött, mondtam, hogy mit szeretnék. Nem egészen értette, valami hasonlót csinált.

Viszont tegnap “meg lettem lepve”, miközben néztem, hogy hogyan készül. Mivel elég jó lett, megosztanám Veletek.

_mg_0563

Hozzávalók:

  • 200 g finomliszt
  • 0.75 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk só
  • 125 g vaj
  • 180 g barnacukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 db tojás
  • 200 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú)

Amire nagyon-nagyon-nagyon ügyelj, ha tényleg finomat szeretnél:

  • Nehogy a “futottak még” mikulás/nyuszitojás csokikat tedd bele, hanem keress jó minőségű csokit (70% körül)!
  • A vaj az vaj legyen és ne margarin, mert isteni íze lesz. A barna cukor tényleg barna legyen, és ne kristály, mert ettől lesz kellemesen ragacsos.
  • A vanília az tényleg kivonat (vagy vanília rúd kikapart magja) legyen, és ne aroma, mert tönkrevágja az egészet.

A vajat vágd kis kockákra, és keverd el a cukorral (elsőre nehéz lesz, de ahogy elegyedik a cukorral, lágyul), majd keverd hozzá a vaníliát és a tojást (először olyan lesz, mintha nem akarna elkeveredni, majd szépen lassan egyneművé válik). Szitáld hozzá a lisztet, sót, szódabirkarbónát, és keverd össze. Fontos, hogy ne gyúrjad, hanem csak éppen annyira keverd össze, hogy elkeveredjen minden, és az utolsó keverésnél add hozzá az apróra tört csokit is. (Ha elkezded gyúrni, dagasztani, akkor a lisztben található glutén elkezd kialakulni, és a kenyér ruganyossága fog megjelenni a kekszben, ami jelen esetben nem szerencsés, hisz omlós kekszet szeretnénk kapni)

Nagyobb diónyi/ping-pong labdányi golyókat formázz, és egy tepsire kb. 6 db-ot tegyél, mert terjeszkedik.

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 14 perc alatt kész. Elsőre azt gondolnád, hogy sütni kell még, de már kezd barnulni, és ha meghűl kicsit, megszilárdul.

A fenti adagból 16 db kb. 10 cm-es keksz lett.