Áfonyás kardamomos kelt tészta

Jamie Oliver svédországi epizódjában láttam ezt a sütit, és kétszer már el is készítettem. Bonyolultnak tűnik elsőre, de nem az. Frissen az igazi, tojásfehérjével lazított vaníliasodóval.

_MG_4360

7 dkg szárított élesztőt vagy 5 dkg frisset futtass fel 3,75 dl meleg tejben.

A kardamomot (20 szem! de tényleg!) törd meg, és a belső magjait őröld finomra.

2 tojást verj fel egy csipet sóval, add hozzá a kardamomot, 20 dkg cukrot 5 dkg olvasztott vajat, fél kiló lisztet, és a felfutott élesztős tejet. Keverd jól át. Ha egynemű lett a tészta, adj hozzá még 30 dkg lisztet, majd ha ezt is összedolgoztad, hagyd letakarva egy órát kelni.

Ezalatt 40 dkg kékáfonyát és 7,5 dkg cukrot keverj el egy narancs reszelt héjával és levével. Össze is zúzhatod, de úgyis megrepedezik, és ontja magából a sötétkékes-lilás szaftot.

Tegyél egy tepsibe sütőpapírt, kend meg vajjal, és szórd meg 3 dkg barna cukorral.

Ha megkelt a tészta, lapítsd ki kb 30×40 cm-es nagyságúra, majd szórd meg az áfonyás töltelékkel (a levét ne tedd bele). Hajtogasd be a sarkait, hogy belül legyen a töltelék, és most jön a piszkos munka. Vágd 8-9 részre, húzd szét a tésztát, hogy egy hurka legyen belőle, majd egyik kezed körül tekerd fel, mintha csiga/rózsa lenne, és tedd a tepsibe. Hagyj helyet köztük, mert meg fog kelni.

A csigák közepébe csinálj egy kis lyukat, és öntsd rá a töltelék levét, illetve a kipotyogott áfonyával szórd meg. Hintsd meg 3 dkg barna cukorral, narancshéjjal.

További 20-30 perc alatt megkel – amíg bemelegszik a sütő 180 fokra. Utána süsd kb. 25 percig.

Ez alatt elkészítheted a vaníliasodót.

(eredeti recept)

By |2016-10-28T18:41:50+00:00március 21st, 2015|Categories: Édességek|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment