Amikor először csináltam, küzdöttem az elemekkel, mert a tejszínhab nem akart felverődni. Kiszúrtam vele, és habszifonba töltöttem. Utána akiknek vittem a tíz ujjukat nyalták, olyan finom lett.

A semifreddo tejszínhabbal és tojáshabbal könnyített fagyott krém, ízesítéssel.

Nic-Cooks-Christmas-semifreddo-4[fusion_builder_container hundred_percent=

A hozzávalóktól nem kell elájulni, alig van:

  • 1 rúd vanília (vagy vaníliáscukor, de házi!!! nem a kémiai aroma…)
  • 55 g cukor
  • 4 tojás, szétválasztva
  • fél liter tejszín
  • csipet só

A vanília magjait a cukorral és a tojássárgájával keverd simára. Egy másik tálban a tejszínt verd fel, ne legyen kőkemény, hanem maradjon krémes. Egy harmadik tálban pedig a tojásfehérjét verd fel egy csipet sóval (könnyebben verődik fel), ilyenkor keverheted bele az ízeket (ld. lejjebb), és óvatosan, hogy minél kevesebb levegőt szoríts ki abból, amit kínkeservesen beletettél, keverd egybe a dolgokat. Ne vidd túlzásba, jól áll neki, ha az íz nincs 100%-ig elkeveredve, hanem itt-ott sűrűbben vagy ritkábban találkozol a domináns ízzel. Trükk: tedd be a tálat hamarabb a mélyhűtőbe (de legalább akkor, amikor elkezded csinálni a semifreddot), majd ha kész vagy a krémmel, tedd be a mélyhűtőbe 1-2 óra alatt megfagy. Ha előre el akarod készíteni, akkor tálalás előtt 15-20p-cel vedd elő, hogy kicsit meglazuljon. Használhatsz hosszúkás tálat, amiből kifordítod majd, vagy egyszerűen kanalazhatod egy nagyobb tálból, ahogy kedved tartja.

Ízek tekintetében engedd szabadon a fantáziádat. Lehet csokis, ekkor fehér, fekete és tejcsokidarabokat törhetsz apróra, és keverheted bele, és kész a sztracsatella. Meghagyhatod simán vaníliásan, vagy keverhetsz bele savanykás lekvárt, erdeigyümölcsökből. De csinálhatsz pirított mogyorósat, mandulásat , szezámmagosat, diósat (karamellt csinálj, majd forgasd bele a magokat, amit szeretnél, ez után egy vékonyan kiolajozott tepsin hűtsd ki egy vékony rétegben, majd zúzd kisebb-nagyobb darabokká), vagy karamellkrémeset, szóval itt is csak a képzeleted szab határt. Egyszer biztos kipróbálom limoncellóval. És/vagy kávésat. Ekkor szerintem instant kávét szórnék bele… Na én sem bírok leállni. Látjátok?

 

Te milyen ízkombinációval próbálnád ki?[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]